Wyszła bardzo pyszna
Przepis od koleżanki z GL, nieco zmodyfikowany
Składniki: (na garnek 4l)
- cebula 1 szt
- marchew 1 kg
- pietruszka 3-4 szt
- koncentrat pomidorowy słoiczek 200g
- olej 3 łyżki
- filety z ryby - dałam 1,5kg (waga mrożonej)
- mąka do obtoczenia ryby
- przyprawy - sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wrzucić do
garnka. Dodać 3 łyżki oleju, przyprawy i 400 ml wody. Dusić 20 minut często
mieszając. W połowie dodać przecier pomidorowy.
Można dusić dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
W czasie gdy dusi się sos, usmażyć filety panierując je w jajku i mące.
Można dusić dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
W czasie gdy dusi się sos, usmażyć filety panierując je w jajku i mące.
Potem w garnku przekładać warstwami usmażone filety i uduszone warzywa.
Najsmaczniejsze dzień po zrobieniu, ryba wtedy idealnie przechodzi aromatem warzyw.
Można jeść na ciepło i na zimno, jak kto woli
Najsmaczniejsze dzień po zrobieniu, ryba wtedy idealnie przechodzi aromatem warzyw.
Można jeść na ciepło i na zimno, jak kto woli
Ja dodaję jeszcze selera i pora. Do ryby po grecku kupuję dorsza i panieruję w bułce tartej. Pychota! :)
OdpowiedzUsuńW przepisie miałam i selera i pora, ale zrobiłam bez, żeby spróbować. Następnym razem zrobię z dodatkiem
OdpowiedzUsuńA ja cebulkę smażę. Mój szwagier smaży też marchewkę, podobno super.
OdpowiedzUsuń