Niby zwykła szarlotka z bezą, a smak cudowny !
Przepis znaleziony na tej stronie
Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki tortowej
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek mniej soczystych
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie 1 łyżka cukru (gdy jabłka są kwaśne)
- 1 szkl. cukru
- 6 białek
Wykonanie:
Zaczynamy od ciasta kruchego: wszystkie
składniki wyrabiamy, aż do połączenia – ważne by nie wyrabiać za długo.
Białka z jajek wkładamy do lodówki! Następnie 1/4 ciasta zawijamy w
folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, a 3/4 do lodówki na minimum
30 minut. Następnie na spodzie blachy wykładamy 3/4 zimnego ciasta,
rozkładamy równo po całości i lekko nakłuwamy (rozmiar blaszki: 37 cm x
25 cm). Podpiekamy w piecu (180 st. C) przez ok. 10 min.
1 kg jabłek trzemy na grubych oczkach, a
następnie pozostawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok (można
skropić je sokiem z cytryny, aby nie sczerniały). Potem odciskamy jabłka
dokładnie z soku – pięścią, ściereczką lub na miskę z jabłkami
nakładamy drugą identyczną i odciskamy). Dodajemy cynamon oraz cukier –
jeśli jabłka są kwaśne (ok. 1-2 łyżek). Kolejnym etapem jest wyłożenie
masy na podpieczony spód.
Pianę z 6 zimnych białek ubijamy na
sztywno, gdy piana jest już gotowa dodajemy 1 szkl. cukru i miksujemy,
aż nie będzie grudek. Na podłoże z jabłek wędruje beza z białek i cukru.
Zwieńczeniem szarlotki jest kruszonka – trzemy na grubych oczkach
zmrożoną 1/4 ciasta kruchego. Pieczemy w piecu rozgrzanym do 180st. C
przez 40-50 min. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz