Składniki
- 12 płatów makaronu lasagne
- szpinak - daję mrożony całe liście
- sos pomidorowy lub trochę koncentratu do wysmarowania dna
- czosnek
- zioła
- sól/vegeta
- masło
- starty ser żółty
Na sos beszamelowy
- masło
- mleko
- trochę vegety
- mąka
Wykonanie
Szpinak dusimy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól lub vegetę do smaku.
Sos
beszamelowy - roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy do dokładnego połączenia, potem wlewamy mleko
ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Dodajemy do smaku vegety i
sprawdzamy konsystencję, jeśli chcemy dużo sosu to jeszcze więcej mleka - w zależności jaka ma być gęstość. Lepiej jak jest rzadsze,
potem jeszcze dojdzie do gęstości po odstawieniu z gazu.
Podgotowujemy płaty makaronu, też na oko, tak żeby zmiękły - trzeba
uważać, żeby się w garnku nie skleiły, wiec ciągle trzeba pilnować
widelcem czy jakąś szpatułką
Najlepiej więc też 3 rzeczy do przygotowania robić oddzielnie, bo przy każdej trzeba coś pilnować
W naczyniu żaroodpornym (najlepiej prostokątnym) najpierw smarujemy
dno sosem lub koncentratem, ja dodaję jeszcze zioła (bazylia, oregano),
wkładamy pierwsze 3 płaty (lub ile się zmieści na płasko, ja mam taką
brytfankę co 3 się mieszczą) , na to szpinak, polewamy sosem, i znów to
samo, aż do wykończenia makaronu, na sam wierzch posypujemy startym
serem żółtym.
Zapikamy około 30-40 minut w temperaturze 180C - ja sprawdzam co jakiś czas widelcem miękkość, bo różnie piekarniki grzeją
Można oczywiście zrobić wersję z mięsem mielonym, ale dla mnie ze szpinakiem jest rewelacyjne połączeniem, więc tak robię
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz