Przepis z Kwestii smaku - w oryginale ciasto jest z dodatkiem truskawek ja dodałam mrożone maliny
Składniki:
Puree truskawkowe:
• 2 szklanki z górką truskawek (świeżych lub mrożonych) (dałam mrożone maliny, ok 3 szklanki)|
• 3 łyżki cukru (dałam brązowy)
Masa czekoladowa (Brownie):
• 200 g gorzkiej czekolady (dałam Lindt 70%)
• 200 g masła
• 3 jajka
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 230 g drobnego cukru (dałam cukier puder)
• 120 g mąki
Masa serowa:
• 500 g śmietankowego sera twarogowego
• 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego (niegotowane na masę)
• 2 jajka
Przygotowanie:
- Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować olejem (lub roztopionym masłem) i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. (Moja blaszka była większa, wiec zwiększyłam odpowiednio proporcje w przepisie)
- Puree truskawkowe:Truskawki gotować razem z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 minut na gęste puree. Mniej więcej w połowie gotowania rozgnieść truskawki praską. Ostudzić.
- Masa czekoladowa (Brownie): Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 15 minut.
- Masa serowa: Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową. Łyżeczką nakładać puree truskawkowe i delikatnie rozciągnąć je po całej powierzchni masy serowej, tworząc smugi.
- Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty.
przejrzałam wszystkie przepisy i to jest moje ulubione mniam pycha:d zapraszam do obserwowania mnie:D
OdpowiedzUsuń