piątek, 21 grudnia 2012

Wanioliwe rudolfy ;)

Przepyszne kruche ciasteczka z waniliowym aromatem, dodatkowa dekoracja wywoła na każdej twarzy serdeczny uśmiech ;)

Przepis z Moich Wypieków

Składniki na około 40 ciastek:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (dałam aromat waniliowy)
  • szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia. (zależy od piekarnika, ja piekłam 8-10 minut na 160C)

Ponadto:
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
  • czerwone groszki
  • lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
 (Zdobienie zrobiłam przy pomocy gotowej polewy mlecznej)

* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
 
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz