Przepis z Moich Wypieków
Składniki na około 40 ciastek:
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii (dałam aromat waniliowy)
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki
umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3
mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na
papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia. (zależy od piekarnika, ja piekłam 8-10 minut na 160C)
Ponadto:
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
- czerwone groszki
- lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)
Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać
noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka
do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
(Zdobienie zrobiłam przy pomocy gotowej polewy mlecznej)
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz