Po raz drugi w życiu robiłam pierniki, drugi raz z tego samego, bardzo dobrego przepisu, zaczerpniętego od dziewczyn z forum Golden Line ;)
PIERNICZKI ALPEJSKIE
Składniki:
• 1 kg mąki
• 8 żółtek
• 3 białka
• kostka margaryny
• 400g miodu
• przyprawa do piernika
• 3 łyżki kakao
• 200ml śmietany 18% + 3 łyżeczki sody
• 1,5 szkl cukru
• 1 kg mąki
• 8 żółtek
• 3 białka
• kostka margaryny
• 400g miodu
• przyprawa do piernika
• 3 łyżki kakao
• 200ml śmietany 18% + 3 łyżeczki sody
• 1,5 szkl cukru
Wykonanie:
W garnku roztopić miód i margarynę, dodać przyprawę. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao.
Do śmietany dodać sodę i pozostawić do napuchnięcia. Białka ubić z cukrem i dodać żółtka.
Do mąki z kakao wlać miód i śmietanę z sodą i kogel mogel.
Wymieszać i włożyć do lodówki na 24h. Wyciągnąć z lodówki, podsypać mąką i zagnieść (krótko). Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Piec 6-7 minut w temp.
W garnku roztopić miód i margarynę, dodać przyprawę. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao.
Do śmietany dodać sodę i pozostawić do napuchnięcia. Białka ubić z cukrem i dodać żółtka.
Do mąki z kakao wlać miód i śmietanę z sodą i kogel mogel.
Wymieszać i włożyć do lodówki na 24h. Wyciągnąć z lodówki, podsypać mąką i zagnieść (krótko). Rozwałkować na grubość 4-5 mm. Piec 6-7 minut w temp.
Wyszło mi ok 160 sztuk pierniczków o różnych kształtach.
Pierniki ozdabiam po kilku dniach - można samemu zrobić lukier na blogu Moje wypieki jest prosty przepis, można też użyć gotowych pisaków cukrowych, u mnie było po trochu tego i tego (lukier mi nie wyszedł wtedy i je taki mleczny...)
Mniam :)
OdpowiedzUsuńsuper, ja robiłam je rok temu, ale szybko stwardniały i zmięknąć nie chciały mimo jabłka i skórki chleba w puszce....
OdpowiedzUsuńAngelisia dziwne w sumie, bo moje wychodzą puchate, zresztą tak jak i rok temu
OdpowiedzUsuńMama w zeszłym roku myślała, że to kupione ;)