niedziela, 16 grudnia 2012

Kruche ciasteczka

Co tu dużo pisać - smaczne, szybkie do wykonania, więc polecam
Przepis z blogu Fabryka smaku

Składniki: (na 2 lub 3 blachy ciasteczek)
500 g mąki
250 g masła
1 łyżka oleju
130 g cukru pudru
5 żółtek

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, olej i żółtka. Wyrobić gładkie, delikatne ciasto i włożyć do lodówki na 1 h.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Układać na pergaminie. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (z termoobiegiem) ok. 5- 10 minut- do zrumienienia (ale nie zbrązowienia!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz