wtorek, 6 listopada 2012
Zupa pomidorowa
Wyrazista, o mocnym pomidorowym smaku z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół
Składniki:
- mięso na wywar -ja przeważnie daję kości żeberkowe
- w sezonie świeże pomidory, poza sos pomidorowy, najczęściej używam primo gusto tomatera lub koncentrat pomidorowy
- marchewka 3-4 szt
- pietruszka 1szt
- seler 1 szt
- cebula 1 szt
- czosnek 3-4 ząbki
- przyprawy - zioła prowansalskie, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ja dodaję również świeże liście bazylii
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Gotujemy wywar mięsny, po zagotowaniu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, 2 kulki pieprzu, trochę soli, za chwilę warzywa – kilka marchwi, pietruszkę, seler.
W międzyczasie na patelni wrzucam masło, na nie pokrojone na drobno cebulę i czosnek, posypuję ziołami prowansalskimi, sparzam pomidory, kroję na małe części i wrzucam na patelnię lub odpowiednio sos/koncentrat. To chwilę dusimy, jak mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy do ostudzenia – z warzyw marchew, reszta zostaje, i kroimy w kostkę (niektórzy od razu skrojone dodają na początku, ja wolę w ten sposób), a mięso oddzielamy od kości, po czym już drobne wszystko wrzucamy z powrotem. Gotujemy jeszcze trochę i na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i bazylię.
Podajemy z makaronem. Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda i pewnie jest pyszna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam taką zupkę!
OdpowiedzUsuń