Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 szklanki ciepłego mleka
30 g drożdży
1 łyżka oliwy lub oleju
szczypta mniejsza lub większa soli
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i ciepłym mleku. Dodajemy do mąki. Wlewamy łyżkę oliwy i solimy. Wyrabiamy ciasto (ewentualnie dodajemy trochę mąki jeśli jest za lepkie), robimy kuleczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Składniki na farsz:
200-300g g startego żółtego sera
szynka lub salami
ok 20 dag pieczarek (4-5 szt.)
oregano
bazylia
ketchup
Wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję niedużą ilością ketchupu omijając boki i posypuję ziołami. Następnie rozkładam obrane i pokrojone na cienko pieczarki (można je wcześniej podsmażyć na patelni, ale wówczas trzeba dać ich trochę więcej niż 20 dag.) ,pokrojoną szynkę i posypuję serem i ziołami.
Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i wyciągam po 15 minutach.
2,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 szklanki ciepłego mleka
30 g drożdży
1 łyżka oliwy lub oleju
szczypta mniejsza lub większa soli
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i ciepłym mleku. Dodajemy do mąki. Wlewamy łyżkę oliwy i solimy. Wyrabiamy ciasto (ewentualnie dodajemy trochę mąki jeśli jest za lepkie), robimy kuleczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Składniki na farsz:
200-300g g startego żółtego sera
szynka lub salami
ok 20 dag pieczarek (4-5 szt.)
oregano
bazylia
ketchup
Wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję niedużą ilością ketchupu omijając boki i posypuję ziołami. Następnie rozkładam obrane i pokrojone na cienko pieczarki (można je wcześniej podsmażyć na patelni, ale wówczas trzeba dać ich trochę więcej niż 20 dag.) ,pokrojoną szynkę i posypuję serem i ziołami.
Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i wyciągam po 15 minutach.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz