niedziela, 28 października 2012

Rafaello - ciasto bez pieczenia

RAFAELLO

Składniki:
- 2 duże paczki (koniecznie)Super Krakersów LAJKONIK
- 200 g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 l mleka
- 250 g masła roślinnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki budyniu kokosowego lub waniliowego

Wykonanie:
1 Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i 1/2 szklanki cukru. Dodać mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem zmiksować.
2 Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru, dodać przygotowaną masę. Gotować do konsystencji budyniu. Wystudzić.
3 Zmiksować masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Dodać 3/4 porcji wiórek kokosowych i wymieszać.
4 Następnie na dnie formy ułożyć krakersy, na nie wyłożyć 1/3 porcji masy, na to znów krakersy, następną porcję masy, znów krakersy i ostatnią warstwę tworzy masa. Wierch posypać resztą wiórek kokosowych i wstawić do lodówki na 3 godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz