niedziela, 28 października 2012

Obiad - pieczone udka z sosem pomidorowym

Potrawa pyszna, kurczak smakuje również dzieciom, mięsko wychodzi delikatne, a skórka chrupiąca

Pieczone udka z sosem pomidorowym

Składniki:
- 3 podudzia z kurczaka
- 5-6 ząbków czosnku
- 4-5 łyżek keczupu
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki musztardy francuskiej (opcjonalnie)
- zioła, prowansalskie, pieprz, papryka mielona
- 2-3 łyżki masła

Wykonanie:
Podudzia dokładnie płuczemy, rozdzielamy udko od nóżki.
W misce przygotowujemy sos - keczup, koncentrat, musztarda, przeciśnięty czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Dno naczynia do pieczenia smarujemy delikatnie masłem, udka obtaczamy w sosie, kładziemy do naczynia, na każdy kawałek odrobina masła. Zapiekamy w 180C przez około 60 minut, na początku pod folią, ostatnie 10 minut bez, żeby wszystko się przyrumieniło

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz