Składniki:
- 200 g masła
- 4 duże jajka lub 5 małych (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- słoik gęstego dżemu (najlepiej z kwaśnych owoców) - użyłam 1/2 dżemu z czarnej porzeczki i dorzuciłam 200 g świeżych owoców czarnej porzeczki
Zimne
masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru,
szczyptą soli, 4 żółtkami. Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i
sypkie, ale dacie radę ;). Podzielić je na 3 części, jedną z nich
zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę
24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto
zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu
z owocami). Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z
białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz