Napiszę tylko, że smak mięsa rewelacyjny !
Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska Elżbiety Adamskiej
Składniki:
- 1 kg chudych żeberek
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem
- 1 łyżka powideł śliwkowych (nie miałam i nie dałam)
- sól
Przygotowanie:
Umyte i okrojone z tłuszczu żeberka pokroić na mniejsze kawałki (po dwa żeberka) wzdłuż kostek. Zagotować litr wrzątku, rozpuścić w nim kostkę bulionu warzywnego, dodać listek laurowy, pieprze, ziele angielskie i włożyć żeberka. Gotować ok godzinę do miękkości, a następnie dodać pokrojony ząbek czosnku, sos czosnkowy z miodem, majeranek, powidła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić razem przez pół godziny, aby na dnie powstał zawiesisty sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz