Składniki: (na około 12-14 sztuk)
- 240g mąki pszennej (około 2 filiżanki)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 100g miękkiego masła
- łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 filiżanki pokrojonych w kosteczkę jabłek ( około 2 dużych)
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, maślankę i mąkę.
Na sam koniec wmieszać pokrojone w kostkę jabłka.
Formę na babeczki wypełnić papilotkami.
Łyżką nakładać ciasto do foremek ( tak do 3/4 wysokości)
Składniki na posypkę utrzeć razem tak, aby powstała kruszonka.
Posypać wierzch babeczek.
Piec w 190*C przez około 20 minut. (mój piekarnik mocno grzeje i piekłam przez 15 minut w 160C)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz